Biztosra mennél szerződéskötés előtt? Segít a cégjegyzék!

Egy instabil gazdasági helyzetben érdemes meggondolni, mielőtt ismeretlen partnerrel kötünk üzletet. A cégjegyzékben minden fontos adat elérhető, aminek segítségével megalapozottabb döntést hozhatunk szerződéskötés előtt.

A kis és középvállalkozások, de még inkább az egyéni vállalkozók sokszor igen vékony jégen járnak, mert egy-egy nem teljesítő partner vagy kliens is gyorsan a csőd szélére sodorhatja őket. Éppen ezért érdemes minden eszközt bevetni egy ismeretlen partner hátországának leinformálására, mielőtt egy nagyobb szerződést kötnénk vele. A cégjegyzéket pontosan erre találták ki.

Mi az a cégjegyzék?

Ahhoz, hogy Magyarországon egy cég működni kezdhessen, regisztrálni kell a cégbíróság által nyilvántartott cégjegyzékben. A cégjegyzék adatai nyilvánosak, tehát bárki megismerheti egy bejegyzett cég legfontosabb információit, ha tájékozódni szeretne egy új partnerről. 

Ezek az adatok megmutatják például, hogy jogosult-e valaki aláírni a cég nevében. Az is kiderülhet, ha valaki esetleg ideiglenes képviseleti joggal próbál trükközni, mert a határozott idejű képviseleti jog megszűnésének időpontját is megmutatja a cégjegyzék.
Intő jel lehet egy új partner esetében, ha a cégről valamilyen negatív bejegyzés van a cégjegyzékben. Ilyen lehet például az adótartozás vagy a törölt adószám. 

Hogyan használhatod a cégjegyzéket?

Mint említettük, a cégjegyzékben nyilvántartott adatok nyilvánosak. Tartalmukról cégkivonatot lehet igényelni, ami az összes nyilvántartott adatot tartalmazza. 
Ilyen adatok például a cég adószáma és cégjegyzékszáma, telephelye, aláírói (azok tisztségével egyetemben), a tevékenységi körei, azaz, hogy milyen jellegű tevékenységeket jogosult végezni a cég és arról számlát kiállítani.

Tájékozódhatunk továbbá a cég jelenlegi jogi helyzetéről. Megéri a kis utána járást, mert a cégjegyzékből kiderülhet az is, hogy végelszámolás, törlés vagy megszűnés alatt van-e egy cég.

Nem kell mindig közhiteles cégkivonat

A cégjegyzékből igényelhetsz azonnali hozzáférést biztosító elektronikus cégkivonatot, ami a hiteles adatokat tartalmazza, de nem közhiteles, azaz nem számít közokiratnak. Fontos tudni, hogy a kettő között jelentős különbség van.

A hiteles (de nem közhiteles) cégdokumentum nem használható olyan esetekben, mikor közhiteles iratra van szükség. Ilyen lehet például egy hitelfelvétel, vagy közös pályázaton való indulás.

A hiteles információkat tartalmazó cégkivonat ugyanakkor tökéletes indikátor lehet egy fontosabb üzleti döntés meghozatala előtt, mert a benne foglalt információk szintén hiteles forrásból származnak.

Közhiteles cégkivonat elektronikusan:

Ha mégis közhiteles cégkivonatra van szükség, nem szükséges cégbíróságra járni papír dokumentumokat kikérni.

Már elektronikus formában is elérhető ez a cégdokumentum. E-közhiteles cégkivonat (es3 formátum) minősített elektronikus aláírással, időbélyeggel ellátott dokumentum,  ezért közokiratnak minősül. Fontos tudni, hogy kizárólag elektronikus dokumentumként közokirat, kinyomtatva nem őrzi meg az elektronikus aláírás biztonságát. Mivel közokirat, az e-közhiteles dokumentumot minden olyan helyen elfogadják, ahol elektronikus formában kérik be a cégkivonatot.

Cégdokumentumok esetén a közhitelesség a kiállításától számított 30 napig érvényes.

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ