Röviden a cégminősítésről: mikor lehet rá szükség, mire jó és mit tartalmaz

Manapság a megfelelő üzleti kapcsolatok kiépítésének érdekben egyre több cégvezető veszi figyelembe és nézi meg a cégminősítők ajánlásait. Ismeretlen cég esetében kifejezetten hasznos, ha megnézzük a cég minősítését.

Vannak, akik az interneten próbálnak meg minél több információt szerezni egy új és ismeretlen partnerről. Ám általában ezek az adatok leginkább csak tájékoztató jellegűek, nehéz belőlük azzal kapcsolatosan következtetéseket levonni, hogy milyen például a fizetési hajlandóságuk, mennyire megbízhatók és így tovább.

Azonban cégminősítés pontosan megmutatja, hogy mire számíthatunk a leendő partnertől.

 

Cégminősítés a D&B riportok segítségével

Ha szeretnénk pontos képet kapni egy-egy vállalkozással való üzletkötés kockázatairól, akkor a Dun&Bradstreet riportok nagyon jól fognak jönni. A cégminősítő céginformációk a D&B magyarországi adatbázisából származnak, amely több mint 500.000 Magyarországon bejegyzett társas vállalkozást tartalmaz.

 

Mit tartalmaz a cégminősítés?

D&B Credit Check Riportok a partnerek üzleti teljesítményének mérésével, a cégek kockázati besorolásával, a maximálisan ajánlott hitelkerettel segítenek a kockázatok felismerésében. 

Szakértői, illetve statisztikai módszerekkel elemzik a cégeket, és előre jelzik a vizsgált cég késve fizetésének valamint fizetésképtelenné válásának valószínűségét. A Credit Check Riport magában foglalja a vállalat alapvető adatain túl a cégek legfrissebb hivatalosan elérhető, vagy a D&B által begyűjtött mérleg és eredménykimutatást 3 évre visszamenőleg, valamint a vállalat kockázati értékelését, melyek alapján könnyedén hozhatunk például gyors hitelezési döntéseket.

 

És ez még nem minden!

A Cégtaláló.hu oldalról megrendelt cégminősítésben a D&B Credit Check Riport még több információt tartalmaz. 

A D&B Rating egy olyan mutatószám, amely magában hordozza a cég kockázati értékeléséhez szükséges összes információt. 

A D&B Failure Score a nemzetközi know-how alapján fejlesztett fizetésképtelenségi előrejelző modell alapján képzett mutató.

D&B Paydex Score egy nemzetközileg egységes mutatószám a partnerek fizetési moráljának minősítésére, melynek alapja a cégek valós fizetési szokásait gyűjtő DUN-Trade program.

 

Beszéljünk a negatívumokról is!

A cégminősítés negatív információkat is tartalmazhat. Ilyen lehet például a cég működését közvetlenül befolyásoló cégbírósági eljárások: csőd -, felszámolási - és végelszámolási eljárás, vagy egyéb cégbírósági eljárások, mint a bírósági végrehajtás, tag kizárása iránti per, biztosítási intézkedés, a cég tagja, részvényese vagyoni részesedésének lefoglalása, büntetőjogi intézkedés.

Valamint megjelenhetnek benne az adószámmal kapcsolatos negatív események: adószám felfüggesztése, adószám törlése. A közreadott adóhiányosok, hátralékosok listáján való megjelenés, 90 napon túli nyitott tartozás. És találunk információt a javasolt kereskedelmi hitelkeretről is.

 

Rendeljünk cégminősítést!

Az ügyfeleket és a potenciális partnereket tehát nemcsak ellenőrizni, hanem igen alaposan meg is lehet ismerni a cégminősítéssel. A mutatószámokról és riportokról még részletesebben tájékozódhatunk a Cégtaláló.hu oldalon, ahol egy cégminősítési mintát is letölthetünk.