Ezt érdemes tudni az adószámról

Ha szeretné tudni, hogy miből áll az adószám, milyen fajtái vannak és mit jelentenek az egyes számjegyek benne, akkor mindezeket ebből a cikkből megtudhatja.

 

Kezdjük az elején azzal, hogy mi is pontosan az adószám.

A Magyarországon vállalkozási tevékenységet végző magánszemélyek, illetve jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok részére a NAV által kiadott, 11 karakterből álló adóhatósági egyedi azonosító az adószám.

Ez röviden azt is jelenti, hogy az adószám az, amivel egy egyéni vállalkozót, vállalkozást vagy céget egyértelműen beazonosíthatunk. Az adószám felépítése logikus rendszer mentén lett kialakítva. És ne felejtsük el, hogy adószám nem ugyanaz, mint az adóazonosító jel, mert tízszámjegyű adóazonosító jellel csak és kizárólag magánszemély rendelkezhet.

 

Az adószám felépítése

Az adószám felépítése egy logikus rendszer mentén került kialakításra. 11 karakterből, pontosabban 11 számjegyből áll.

Az első 8 számjegy az adótörzsszám, amely 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll. 

A 9. számjegy pedig lehet 1, 2, 3, 4 vagy 5. Ezek a számok az adóalany ÁFA jellegét jelzik:
1: alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző (ÁFA körbe nem tartozó)
2: általános szabályok szerint adózó (Áfa körbe tartozó)
3: egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA körbe tartozó)
4: ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó
5: ÁFA körbe tartozó csoport közös adószámának jelzése.

Az adószám utolsó két, azaz a 10. és a 11. számjegye az adózó illetékes területi adóhatóságának kódja. A külföldi illetőségű adóalanyok esetében az adószámnál az adóhatóság egységesen 51-es kódot határoz meg, ezzel jelölve a „Kiemelt Adózó” besorolást.

Kód Terület
02, 22 Baranya
03, 23 Bács-Kiskun
04, 24 Békés
05, 25 Borsod-Abaúj-Zemplén
06, 26 Csongrád-Csanád
07, 27 Fejér
08, 28  Győr-Moson-Sopron
09, 29 Hajdú-Bihar
10, 30 Heves
11, 31 Komárom-Esztergom
12, 32 Nógrád
13, 33 Pest
14, 34 Somogy
15, 35 Szabolcs-Szatmár-Bereg
16, 36 Jász-Nagykun-Szolnok
17, 37 Tolna
18, 38 Vas
19, 39 Veszprém
20, 40 Zala
41 Észak-Budapest
42 Kelet-Budapest
43 Dél-Budapest
44 Kiemelt Adózók Adóigazgatósága
51 Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága

 

Az adószám ellenőrzése és lekérdezése

A CégTaláló oldalon cégnév, cégjegyzékszám és természetesen adószám alapján is meg lehet keresni egy céget - egyszerűen és gyorsan.

Ha egy cég nem rendelkezik adószámmal, akkor az egy nagyon fontos információ, mert több komoly probléma is származhat abból, ha egy olyan partnernek végzünk szolgáltatást, akinek törölték az adószámát.

Az adószám szerinti keresés eredménye megmutatja a keresett cég nevét székhelyét, cégjegyzékszámát, az alapítás dátumát, TEÁOR számát és az esemény cégközlöny számát az adószám mellett.

 

Közösségi adószám

Az Európai Bizottság által kiadott lista alapján az Európai Uniós tagállamok közösségi adószámának meghatározott formátuma van. Ezt szoktuk EU-s adószámként is említeni. 

Magyarországon a közösségi adószám a HU előtagból és az adószám első 8 számjegyéből áll. Használatával érvényesül a célországi adózásként ismert Európai Uniós irányelv, amely szerint a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során az adót a beszerző fizeti meg.