Egyéni vállalkozók nyilvántartása Magyarországon

Melyek azok a fontos tudnivalók és gyakori kérdések, amelyek felmerülhetnek az egyéni vállalkozók nyilvántartásával kapcsolatban? Mik az elérhető és nyilvános adatok? Segítünk a válaszokban!

Az egyéni vállalkozók nyilvántartása és a nyilvános adatok egy erre kialakított adatbázisból érhetőek el, és kérdezhetőek le. Az EVNY portálon lehetőségünk van az adószám első 8 számjegye alapján lekérni az adatokat, vagy a nyilvántartási szám alapján rákeresni egy adott egyéni vállalkozásra. 

Ugyanakkor a nyilvántartásban név alapján nem lehetséges keresni, mert így sok-sok találatot dobna ki a rendszer, viszont a számok alapján biztosan csak egy találatot kapunk.

Az egyéni vállalkozások adószáma

Minden egyéni vállalkozó rendelkezik egyedi adószámmal és nyilvántartási számmal is, amelyeket minden szerződés esetében fel is kell tüntetnie a cégadatok megadása során.

Az adószám az egyéni vállalkozók esetében is 11 számjegyből áll. Az első 8 számjegy a vállalkozó egyedi azonosítója vagy törzsszáma, a 9. számjegy a vállalkozás ÁFA kódja – ez lehet 1,2,3,4 vagy 5.  A 10. és 11. szám, azaz az adószám utolsó két számjegye a vállalkozó székhelye szerint illetékes területi adóhatóság kódja.

Egy vállalkozó vagy vállalkozás azonosításának legbiztosabb módja, ha az adószám szerint kérdezzük le az adatait. A nyilvántartásból az is kiderülhet így, ha a vállalkozó adószámát törölték. Ha ilyen partnerrel szeretnénk szerződni, akkor inkább ne tegyük, mert ha szolgáltatást nyújtunk a számára és számlát állítunk ki, akkor mi magunk is pórul járhatunk.

 

Egyéni vállalkozások nyilvános adatai

Az állami adó- és vámhatóság a bevallási adatok alapján, évente - a bevallási határidőt követő harminc napon belül - adózónként közzéteszi az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) szerinti egyéni vállalkozók bevételi, jövedelmi adatait és adófizetési kötelezettségét.

Az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartási rendszerében ugyanakkor csak a nyilvános adatokhoz férhetünk hozzá. A nyilvános adat az egyéni vállalkozó nyilvántartási száma, adószáma, statisztikai számjele, a vállalkozó neve, a vállalkozás állapota (például „működő”), a nyilvántartásba vétel napja és a szünetelésre vonatkozó adatok.

Ezenkívül megtaláljuk a székhelyre és telephelyre vonatkozó információkat, illetve a főtevékenység és az egyéb tevékenységek megnevezését is a hatály kezdetével, az ÖVTJ-kóddal és az ÖVTJ szerinti megnevezéssel együtt.

 

Cégadatok, adószám ellenőrzés és cégdokumentumok a CégTaláló.hu oldalról

Érdemes időről-időre ellenőrizni céges partnereinket, nemcsak az egyéni vállalkozásokat. Illetve ugyanígy fordítva is igaz. Az egyéni vállalkozók is rendszeresen ellenőrizzék le céges partnereiket. 

Az adószám ellenőrzése vagy az adószám szerinti keresés eredményei sokat elárulnak róluk. Természetesen cégekre nemcsak adószám, hanem cégnév és cégjegyzékszám alapján is rákereshetünk. A keresés eredménye megmutatja a keresett cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát, az alapítás dátumát, TEÁOR számát és az esemény cégközlöny számát az adószám mellett.

A CégTaláló.hu oldalán erre néhány kattintással lehetőségünk is, és mindenképp javasoljuk a lekérdezést és ellenőrzést azokban az esetekben, ha szerződéskötés előtt állunk, ha egy új (és ismeretlen) cég keres meg üzleti ajánlattal, ha tárgyalás előtt állunk, de akkor is, ha egyszerűen számlakiállítás vagy befogadás történik.