Melyek az egyéni vállalkozásokról elérhető nyilvános adatok?

Sok cég és vállalkozás dolgozik együtt egyéni vállalkozókkal, ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy milyen adatok érhetőek el róluk nyilvánosan.

Az állami adó- és vámhatóság a bevallási adatok alapján, évente - a bevallási határidőt követő harminc napon belül - adózónként közzéteszi az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) szerinti egyéni vállalkozók bevételi, jövedelmi adatait és adófizetési kötelezettségét.

Ha egy egyéni vállalkozó szeretne a partnercégeiről cégdokumentumokat és céginformációt szerezni, akkor a CégTaláló oldalt ajánljuk a lekérdezéshez.

 

Egyéni vállalkozók nyilvántartása

Ezeket a nyilvános adatokat lehetséges lekérdezni az „Egyéni vállalkozók nyilvántartása” rendszeresen keresztül úgy, hogy megadjuk a keresőmezőben az egyéni vállalkozás nyilvántartási számát, vagy az adószám első 8 karakterét.

A nyilvános adatok közé tartoznak az egyéni vállalkozó adatai, úgymint nyilvántartási szám, adószám, a vállalkozó neve, a vállalkozás állapota (például „működő”), a nyilvántartásba vétel első napja és a szünetelésre vonatkozó adatok.

Ezenkívül megtaláljuk a székhelyre és telephelyre vonatkozó információkat, illetve a főtevékenység és az egyéb tevékenységek megnevezését is.

 

Kivételek

A NAV oldalán elérhető információk alapján is megerősíthető, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 262. §-ában előírt közzétételi kötelezettség az Evectv. szerinti egyéni vállalkozókra vonatkozik. 

Az Evectv. rendelkezéseit nem kell alkalmazni az e törvény 2. § (2) bekezdésében felsoroltakra (a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelőkre, ügyvédekre, közjegyzőkre, állatorvosokra, egyéni szabadalmi ügyvivőkre, önálló bírósági végrehajtókra), így a közzétételi kötelezettség esetükben nem áll fenn.

 

Pénzügyi adatok

Ha az egyéni vállalkozások pénzügyi adataira vagyunk kíváncsiak, akkor fontos tudni, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetében kizárólag a kisadózó vállalkozásra vonatkozó bevételi értékhatárt meghaladó bevétel és annak adója kerül megjelenítésre a nyilvántartásban. 

2022. szeptember 1-jétől kizárólag az Evectv. szerinti egyéni vállalkozók lehetnek a kata alanyai. Egyéni vállalkozó nyilvántartásában az adatbázis 280761 egyéni vállalkozó adatait tartalmazza, és az adatbázis utolsó frissítésének dátuma: 2023.06.21.

Hiteles céginformáció a CégTalálón

Ha nem egyéni vállalkozók adataira vagyunk kíváncsiak, hanem cégekére, akkor a CégTaláló oldalon hatályos, hiteles cégadatokat szolgáltatnak díjfizetés ellenében az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat cégadatbázisából.