Cégkereső kisokos

Attól függően, hogy milyen adatokra és információkra van szükségünk egy adott cégről, annak megfelelően tudunk céginformációkhoz és cégdokumentumokhoz hozzájutni. 

Ezért érdemes előzetesen tájékozódni, hogy milyen lekérdezési lehetőségeink vannak.

 

Az e-cégjegyzék

Az e-cégjegyzék a Magyarországon nyilvántartott cégek adatainak és a bejegyzések alapjául szolgáló cégiratok összessége. Az e-cégjegyzék adatait a magyar cégbíróságok vezetik és tartják nyilván.

Az e-cégjegyzék cégkereső használatával nyilvános adatokhoz juthatunk hozzá. Ezek a céginformációk az alábbiak: cég elnevezése, cégjegyzékszám, a cég székhely, telephelye és fióktelepe (több helyszín is lehet), a cég tevékenységeinek listája, a bejegyzett tőke, a cég adószáma, információt arról, hogy a cég csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll-e. 

Továbbá információt a cégvezetőről: ha gazdasági társaság vezetője vagy vezető tisztségviselője (vagy volt vezetője), akkor a törvény szerint nem lehet más gazdasági társaságban cégvezető vagy vezető tisztségviselő.

 

Céginformáció a CégTalálón

Az ingyenes, tájékoztató jellegű céginformációt Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatbázisa szolgáltatja. Ezért, ha csupán alapadatokra van szükség egy cégről, akkor név, adószám és cégjegyzékszám alapján rákereshetünk a cégre, és megismerhetjük a nevét, a székhelyét, adószámát, cégjegyzékszámát, alapítás dátumát, TEÁOR számát.

Ha további részletes és hatályos adatokat is szeretnénk lekérni, akkor többféle cégdokumentum is rendelkezésünkre áll, amit csak meg kell rendelni.

 

Cégdokumentum típusok

A CégTalálón azonnali és közvetlen az online hozzáférés a naprakész hiteles cégadatokhoz, az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat cégadatbázisából. A cégadatbázis az összes élő és törölt magyar céget tartalmazza, melyet a cégbíróságon tartanak nyilván.

Az e-cégjegyzék cégkereső találataiban ezekhez a részletes és hatályos adatokhoz is hozzájuthatunk, ha megrendeljük őket, például a cégkivonatot (e-hiteles vagy e-közhiteles is lehet), cégmásolatot, továbbá fizetés ellenében kérhetünk társasági szerződést, mérleget, névjegyet és aláírási címpéldányt is.

A hiteles információkat tartalmazó cégkivonatban foglalt információk szintén hiteles forrásból származnak. Fontos tudni, hogy a hiteles (de nem közhiteles) cégdokumentum nem használható olyan esetekben, mikor közhiteles iratra van szükség. 

A közhiteles cégdokumentumok esetén a közhitelesség a kiállítástól számított 30 napig érvényes. Az e-közhiteles cégdokumentum közokiratnak minősül, mert elektronikus aláírással és időbélyeggel látják el, csak épp nem kell miatta cégbíróságra járni, mert elektronikus formában is elérhető.