Cégadatok, amikre a leggyakrabban szükség lehet

Milyen adatok találhatóak meg a cégekről az e-cégjegyzékekben? Szeretné tudni, hogy hány vállalkozás összesen hány ilyen adatát tartják nyilván Magyarországon? Vajon az adattípusok közül melyek a leginkább fontosak, amelyekre a legtöbbször kíváncsiak a lekérdezők?

Mi is pontosan a cégjegyzék? A cégjegyzék és az e-cégjegyzék a Magyarországon nyilvántartott cégek adatainak és a bejegyzések alapjául szolgáló cégiratok összessége. Az e-cégjegyzék adatait a magyar cégbíróságok vezetik és tartják nyilván.

 

Az e-cégjegyzék tartalma

Az e-cégjegyzékben egy adott cégre vonatkozó cégkivonatot ismerhetjük meg. A cégkivonat a cég jelenleg hatályos adatait tartalmazza. A cégjegyzék adatai nyilvánosak, ezek az adatok az alábbiak: a cég elnevezése, a cégjegyzékszám, a cég székhelye, telephelye és fióktelepe (több helyszín is lehet), a cég tevékenységeinek listája, a bejegyzett tőke, a cég adószáma, információt arról, hogy a cég csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll-e. 

Továbbá információt is tartalmaz a cégvezetőről: ha gazdasági társaság vezetője vagy vezető tisztségviselője (vagy volt vezetője), akkor a törvény szerint nem lehet más gazdasági társaságban cégvezető vagy vezető tisztségviselő.

 

Céginformációs Szolgálat

A fent felsorol ingyenes és tájékoztató jellegű céginformációkat az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatbázisából szolgáltatja a CégTaláló oldal.

Az ingyenes céginformációról szóló 47/2007. (X. 20.) IRM rendelet alapján a Céginformációs Szolgálat az oldalukon keresztül biztosítja a rendeletben meghatározott, egyes cégadatok megismerését. Az ingyenes céginformáció közhiteles okiratként nem használható fel, az csak tájékoztató jellegű, és nem minden adatot tartalmaz, ami egyébként a cégjegyzékben szerepel.

 

A cégkivonat

Az e-cégjegyzékben történő keresés után további részletes és hatályos adatokat is kaphatunk, ha díjfizetés ellenében megrendeljük a cégkivonatot (e-hiteles vagy e-közhiteles is lehet), cégmásolatot.

Fontos tudni, hogy a hiteles (de nem közhiteles) cégdokumentum nem használható olyan esetekben, mikor közhiteles iratra van szükség. A hiteles információkat tartalmazó cégkivonatban foglalt információk szintén hiteles forrásból származnak.

A közhiteles cégdokumentumok esetén a közhitelesség a kiállítástól számított 30 napig érvényes. Az e-közhiteles cégdokumentum közokiratnak minősül, mert elektronikus aláírással és időbélyeggel látják el, csak épp nem kell miatta cégbíróságra járni, mert elektronikus formában is elérhető.

 

Amire gyakran szükségünk lehet

Ügyintézéshez, hiteligényléshez, pályázati anyagokhoz és számos további esetben szükség lehet hiteles vagy közhiteles cégkivonatra. Ezeket a cégdokumetumokat gyakran vásárolják meg a CégTaláló oldalán keresztül a felhasználók is.

Alaposan nézzünk utána, hogy pontosan melyiket kérik, és azt is érdemes megfontolni, hogy mikor igényeljük meg az érvényességi idő miatt. Továbbá az is fontos szempont, hogy papír alapon kell-e benyújtani, vagy elegendő az e-hiteles illetve e-közhiteles cégkivonat is.