Így lesz nyitott könyv egy cég minden adata

Ha szeretnél bővebben tájékozódni egy lehetséges új üzleti partnerről, vagy olyan cég honlapjáról rendelsz nagyértékű árut, amivel kapcsolatban nincs még tapasztalatod és meg szeretnél róla győződni, hogy kinek utalod a pénzedet, akkor érdemes kicsit utánanézni a cégnek. Ez könnyebb, mint gondolnád.

Sok a rossz tapasztalat

Ahogy Rejtő Jenő írta: az embernek azért van esze, hogy túljárjon vele a másokén. Ezt a gondolatot sajnos sokan magukénak érzik. Rengeteg visszaélés történik, aminek nagy része akár kivédhető is lenne, ha egy kis fáradtsággal utánajárnánk a cégnek, akinek a kezébe az adatainkat, a pénzünket, vagy az üzleti titkainkat tesszük. 
A Magyarországon hivatalosan működési engedéllyel rendelkező cégekről ugyanis hiteles információt kaphatunk néhány kattintással egy cégkeresőben adószám alapján vagy más céginformáció segítségével.

Honnan származnak az információk?

A cégkereső adatbázisokból kikérhető adatok a cégbíróságnál bejegyzett cégek adatait tartalmazzák és az úgynevezett cégjegyzékből származnak. A cégjegyzék az adott cég aktuális adatait tartalmazza hiteles formában.

Ha nagyon biztosra mennénk és minden adatot ki szeretnénk nyerni a cégről, akkor érdemes a cégmásolatot lekérni. A cégmásolatban benne vannak a korábban törölt adatok is, egy esetleges adótartozás vagy bármilyen negatív cégbejegyezés, amivel valóban teljes képet kaphatunk egy adott cég életéről, helyzetéről és működéséről. Ennek azonban már ára van, ingyenesen és elektronikusan nem elérhető

Hogyan keresheted meg a céget a cégjegyzékben? 

A cégek adatait nem csak cégnév alapján kérheted le, sőt, úgy nem is érdemes. Bár két teljesen azonos cégnevet nem jegyez be a cégbíróság, de előfordulhat, hogy rövidített cégnevet ismersz, nem a teljes nevét a cégnek. Esetleg kisbetű-nagybetű játék van a cég nevében, ami miatt a rendszer nem ismeri fel. 
Éppen ezért sokkal biztosabb, ha a cégkeresőben adószám alapján, vagy cégjegyzékszám segítségével keresel. Ezek valóban egyedi azonosítók és a magára valamit is adó cég honlapján közzéteszi mindkettőt, de legalább az egyiket a további nyilvános adataival együtt. Ezeket az információkat általában az „impresszum”, vagy a „rólunk” oldalon találod.

Egyéni vállalkozókról és külföldi cégekről is találsz információt

Nem kell lemondanod a tájékozódásról akkor sem, ha egyéni vállalkozótól vásárolsz, vagy nem magyar bejegyzésű cégről tudakozódnál. Mindkettőre van ugyanis megfelelő nyilvántartás, ami az EU tagállamokban, valamint Liechtenstein, Norvégia és Izland területén regisztrált cégek, egyéni vállalkozók, sőt, civil szervezetek adatait tartalmazza. 

Van tehát lehetőség rá, hogy tájékozódjunk és elkerüljük az átveréseket. Érdemes rászánni az időt és utánanézni a cégeknek, mielőtt elkötelezzük magunkat mellettük.

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ