Tudjon meg mindent az ingyenesen elérhető céginformációkról

Magánemberként, üzletemberként vagy cégvezetőként is vannak olyan helyzetek és körülmények, amikor szükség lehet céginformációkra. Ingyenes céginfóhoz könnyen és gyorsan hozzá lehet jutni, ha tudjuk, hogy hol és hogyan keressük.

A CégTaláló oldalon néhány kattintással hozzájuthatunk az ingyenes céginfóhoz, és ha hiteles vagy közhiteles cégdokumentumokra van szükségünk, akkor azokat csak meg kell rendelnünk, ami szintén csak egy-két kattintás.

Mikor lehet szükség cég lekérdezésre? Ha például ÁFA-s számlát szeretnénk kérni egy vásárlás után, és szükségünk van az adott cég számlaszámára, de azt nem tudjuk fejből. Ebben az esetben csak rákeresünk a cégre a cégkeresőben, és már meg is tudjuk az adószámot.

Vagy üzletkötés előtt ellenőrizni szeretnénk a partner cégadatait, tájékozódni szeretnénk a cégkivonatban elérhető információkból. Hiteles cégkivonatra banki ügyintézés, vagy például pályázati anyagok leadása során is szükség lehet.

 

Az ingyenes céginfo csak néhány kattintás

Az ingyenesen elérhető céginformációkat a cégkereső szolgáltatás segítségével kaphatjuk meg. A CégTaláló oldalon cégnév, adószám és cégjegyzékszám alapján kereshetünk rá a nyilvántartásban a bejegyzett vállalkozás cégadataira.

Miután megtaláltuk a listában a keresett céget, a cégnév mellett a székhely, az adószám, a cégjegyzékszám, az alapítás dátuma, valamint a TEÁOR és az esemény cégközlöny számát ismerhetjük meg.

Az ingyenes céginformációról szóló 47/2007. (X. 20.) IRM rendelet alapján a Céginformációs Szolgálat az oldalukon keresztül biztosítja a rendeletben meghatározott, egyes cégadatok megismerését. Az ingyenes céginformáció közhiteles okiratként nem használható fel, az csak tájékoztató jellegű, és nem minden adatot tartalmaz, ami egyébként a cégjegyzékben szerepel.

Az ingyenes céginfók csak abban az esetben kerülnek frissítésre, amennyiben a cégjegyzékben bejegyzett adatokban a korábbi állapothoz képest változás állt be.


Cégkivonat megrendelése

A CégTaláló oldalán ugyanakkor nemcsak ingyenes elérhető adatok állnak rendelkezésünkre, hanem hatályos, hiteles cégadatokat is megrendelhetünk díjfizetés ellenében az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat cégadatbázisából. A hiteles cégadatok díja függ attól, milyen hitelesítéssel rendelik meg a cégdokumentumot.

A cégkivonat és az e-cégkivonat hatályos, hiteles, napi frissítésű adatokat tartalmazza, a törölt adatokat azonban nem. Létezik ingyenesen hozzáférhető cégkivonat, valamint hiteles, illetve közhiteles cégkivonat is. Fontos, hogy az ingyenesen beszerezhető cégkivonat nem számít hitelesnek.

A cégkivonatban megtalálható a cégnév, a cégjegyzékszám, az adószám, a székhely, a telephely, a fióktelep, a tevékenységi körök, a bankszámlaszámok, a jegyzett tőke összege és a hivatalos elérhetőségek. Ezenfelül benne van még a cégjegyzésre jogosultak, a tulajdonosok adatai, valamint az is kiderül belőle, hogy az adott cég ellen indult-e felszámolási vagy végelszámolási eljárás.