Találja meg könnyen és gyorsan egy cég adatait az adószám alapján!

Az adószám alapján történő keresés kiterjed a cégbíróságon bejegyzett összes élő és törölt magyar cégre, az azt tartalmazó e-cégjegyzék adatbázisan. A Cégtaláló.hu oldalán szinte egy kattintásra rendelkezésre állnak így a cégadatok.

Hogyan tudja használni az adószám kereső szolgáltatást? Egyszerűen! Írja be Cégtaláló.hu adószám kereső mezőjébe a cég adószámának első 8 számjegyét. Ez alapján már egyértelműen be tudjuk azonosítani a céget. Mind a 11 számjegyet is átmásolhatja a mezőbe, a keresés automatikusan az első 8 számjegy alapján történik ezesetben is. 

Az adószám formátuma

Az adószámot logikusan építették fel. Jó lenne tudni, hogy pontosan mit is jelent ez a 8 vagy épp 11 számjegyből álló formátum? 

Az első 8 számjegy az adótörzsszám, amely 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll. 

A 9. számjegy lehet 1, 2, 3, 4 vagy 5 – ami az adóalany ÁFA jellegét jelzi:

1. alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző (ÁFA körbe nem tartozó),

2. általános szabályok szerint adózó (Áfa körbe tartozó),

3. egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA körbe tartozó),

4. ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó,

5. ÁFA körbe tartozó csoport közös adószámának jelzése.

Az adószám formátum utolsó két, azaz a 10. és a 11. számjegye az adózó illetékes területi adóhatóságának kódja, vagyis a vállalkozás székhelye szerinti megyekódnak is szokták hívni.

Fontos információ, hogy a főszabály szerint csak "2"-es, illetve "3"-as áfakódú adóalany által kibocsátott számla tartalmazhat áthárított áfát. Bizonyos esetekben helyes az "1"-es áfakód mellett is az adó felszámítása és áthárítása.

 

Az adószám és a közösségi adószám közötti különbség

Az adószám azt jelenti, hogy Magyarország területén gazdasági-vállalkozási tevékenységet folytat egy cég. 

A közösségi adószám, vagyis az EU-s adószám pedig azt jelzi, hogy a magyar adószámmal rendelkező cég egy Európai Unió másik tagállamában letelepedett vállalkozással is kapcsolatba szeretne lépni.

 

Az adószám szerinti keresés eredménye

Az adószám kereső járhat eredményes találattal, de az is lehet, hogy nem lesz találat. Mit jelent ez? Ha biztosak vagyunk benne, hogy helyesen adtuk meg egy cég adószámának számjegyeit, de mégsem kapjuk meg a keresés után a róla szóló cégadatokat, akkor az azt is jelenti, hogy törölték az adószámát. Abból pedig probléma származhat, ha egy olyan partnernek végzünk szolgáltatást, akinek törölték az adószámát.

Ha kaptunk találatot a, akkor az adószám szerinti keresés eredménye megmutatja a keresett cég nevét székhelyét, cégjegyzékszámát, az alapítás dátumát, TEÁOR számát és az esemény cégközlöny számát az adószám mellett.

 

Adózás rendjéről szóló törvény

A 2017. évi CL. törvény szól az adózás rendjéről, amelyet minden cégvezetőnek érdemes egyszer átolvasnia, még akkor is, ha van könyvelője, adótanácsadója, csak azért, hogy tisztában legyen a jogokkal és kötelezettségekkel.