Mit tartalmaz az e-cégkivonat, és milyen esetekben lehet rá szükség?

A cégkivonat az adott cégre vonatkozó, a cégbíróság által vezetett cégjegyzékben megtalálható, aktuálisan fennálló adatokat tartalmazó hivatalos dokumentum.

Ez azt jelenti, hogy a törölt adatokat nem fogjuk megtalálni benne, azokat a cégmásolat tartalmazza, nem a cégkivonat. Létezik ingyenesen hozzáférhető cégkivonat, valamint hiteles, illetve közhiteles cégkivonat is.

Fontos, hogy az ingyenesen beszerezhető cégkivonat nem számít hitelesnek. A cégkivonat a társasági szerződés, a cégmásolat és a beszámoló mellett az egyik legfontosabb cégdokumetum.

 

Az e-cégkivonat egyszerűen és gyorsan beszerezhető

A hivatalos cégkivonatot interneten keresztül is megrendelhetjük. Ekkor a fizetés után postai úton érkezik meg a cégkivonat a kért címre. 

Cégkivonatot digitális formában is igényelhetünk például a Cégtaláló.hu oldalról. Ekkor e-mailben kapjuk meg az e-cégkivonatot, amit utána már csak le kell tölteni a gépünkre. Ez egy rendkívül gyors és egyszerű módja, hogy megkapjuk a kért dokumentumot.

 

Az e-hiteles cégkivonat

Az e-hiteles cégkivonat elektronikus aláírással, időbélyeggel ellátott dokumentum. A dokumentum aláírása fokozott biztonságú, ezért nem minősül közokiratnak.

A Cégtaláló.hu oldalról megrendelt e-hiteles cégkivonat közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatbázisából hiteles, hatályos, (aktuális napi frissítésű) adatokat tartalmazó e-hiteles és és e-közhiteles (közokirat) cégkivonat is letölthető.

 

A cégkivonatban található adatok

A cégkivonatban megtalálható a cégnév, a cégjegyzékszám, az adószám, a székhely, a telephely, a fióktelep, a tevékenységi körök, a bankszámlaszámok, a jegyzett tőke összege és a hivatalos elérhetőségek.

Ezenfelül benne van még a cégjegyzésre jogosultak, a tulajdonosok adatai, valamint az is kiderül belőle, hogy az adott cég ellen indult-e felszámolási vagy végelszámolási eljárás.

 

Ilyen esetekben lehet szükség e-cégkivonatra

E-cégkivonatra rendkívül sok esetben szüksége lehet egy cégnek. Jó tudni azonban, hogy elektronikus dokumentumként bizonyító erejű, kinyomtatva viszont nem őrzi meg az elektronikus aláírás biztonságát. 

Az e-cégkivonatot többnyire banki ügyintézéshez kérik, de számos hivatalos ügyintézése során szükség lehet rá. Mindig kérdezzünk rá, hogy melyik típusú cégkivonatra van szüksége a befogadó intézménynek, és annak fényében rendeljük meg a dokumentumot.