Minden fontos információ egy dokumentumban a cégről: e-cégjegyzék

Egy cég alapvető és egyben fontos adatait nagyon hasznos átnézni, mielőtt szerződést kötünk velük. Ám nemcsak cég és cég közötti partneri kapcsolat esetén jó megismerni az információkat, hanem magánszemély és cég esetében is.

Sok rémtörténetet lehet hallani olyan szolgáltatókról, kivitelezőkről, akik még a versenytársaikba vetett bizalmat is megrendíthetik. Ezt az elvesztett bizalmat tudja helyreállítani az, ha előzetesen információt gyűjtünk egy adott cégről, és hiteles forrásból tájékozódunk róluk.

Ezért nemcsak partnerként, hanem megrendelőként vagy vevőként (magánszemélyként) is segítségünkre lehet a cégjegyzék, a cégkivonat. Az e-cégjegyzék hiteles információkkal lát el minket, ami segítségünkre lehet bizonyos döntések esetén.

Az e-cégjegyzék a Magyarországon nyilvántartott cégek adatainak és a bejegyzések alapjául szolgáló cégiratok összessége. Az e-cégjegyzék adatait a magyar cégbíróságok vezetik és tartják nyilván.

A cégjegyzék adatai

Tehát a cégbíróságok által nyilvántartott cégjegyzékben regisztrálják a magyar cégeket működésük kezdetén. A cégjegyzék adatai nyilvánosak.

Milyen adatokat tartalmaz a cégjegyzék? A cég elnevezését, a cégjegyzékszámot, a cég székhelyét, telephelyét és fióktelepét (több helyszín is lehet), a cég tevékenységeinek listáját, a bejegyzett tőkét, a cég adószámát, információt arról, hogy a cég csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll-e.

Továbbá információt a cégvezetőről: ha gazdasági társaság vezetője vagy vezető tisztségviselője (vagy volt vezetője), akkor a törvény szerint nem lehet más gazdasági társaságban cégvezető vagy vezető tisztségviselő.

Hiteles, közhiteles cégdokumentumok

Az e-cégjegyzékben történő keresés után további részletes és hatályos adatokat is kaphatunk, ha megrendeljük a cégkivonatot (e-hiteles vagy e-közhiteles is lehet), cégmásolatot.

Fontos tudni, hogy a hiteles (de nem közhiteles) cégdokumentum nem használható olyan esetekben, mikor közhiteles iratra van szükség. A hiteles információkat tartalmazó cégkivonatban foglalt információk szintén hiteles forrásból származnak.

A közhiteles cégdokumentumok esetén a közhitelesség a kiállítástól számított 30 napig érvényes. Az e-közhiteles cégdokumentum közokiratnak minősül, mert elektronikus aláírással és időbélyeggel látják el, csak épp nem kell miatta cégbíróságra járni, mert elektronikus formában is elérhető.

Céginformációs Szolgálat

Ingyenes, tájékoztató jellegű céginformációt az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat honlapjáról is igényelhetünk.

Az ingyenes céginformációról szóló 47/2007. (X. 20.) IRM rendelet alapján a Céginformációs Szolgálat az oldalukon keresztül biztosítja a rendeletben meghatározott, egyes cégadatok megismerését. Az ingyenes céginformáció közhiteles okiratként nem használható fel, az csak tájékoztató jellegű, és nem minden adatot tartalmaz, ami egyébként a cégjegyzékben szerepel.

Azt is jó tudni, hogy az ingyenes szolgáltatásban elérhető adatok csak abban az esetben kerülnek frissítésre, amennyiben a cégjegyzékben bejegyzett adatokban a korábbi állapothoz képest változás állt be.

Ha a cég cégbíróságon nyilvántartott adataiban semmiféle változás nem történt, akkor a lekérdezés eredményeként kapott tárolt cégkivonat hatályosságának dátuma 1 hétnél korábbi lesz.