Mi az az Apostille hitelesítés és mikor lehet rá szükségem?

Vannak olyan cégdokumentumok, amelyeket különböző hitelesítéssel lehet kérni, megrendelni. Például a cégkivonat lehet hiteles, közhiteles, e-hiteles és e-közhiteles is. 

Az Apostille hitelesítés egy olyan tanúsítvány vagy felülhitelesítés, amelynek célja a közjegyzői, bírósági vagy más hivatalos dokumentumok nemzetközi elismerése.

Az „apostille” egy francia szó, aminek a jelentése eleve az, hogy „hitelesítés”. 

Tehát röviden az Apostille hitelesítés egy olyan tanúsítvány vagy felülhitelesítés, amellyel azokat az okiratokat, például cégkivonatot látják el, amelyeket külföldön fognak felhasználni. A dokumentum tartalma Apostille felülhitelesítés esetén 100%-ban megegyezik a magyar nyelvű hiteles cégkivonat tartalmával.

 

Hogyan jött létre az Apostille hitelesítés? 

Az Apostille egy egységesített és egyszerűsített eljárás, amelyet a Hágai Konferencia a Külügyi és Igazságügyi Miniszterek részvételével hozott létre azért, hogy megkönnyítse a külföldi dokumentumok hitelesítését és elfogadását más országokban.

Az Apostille hitelesítés különösen akkor szükséges, ha külföldön kell használni egy olyan hivatalos dokumentumot, amelyet Magyarországon állítottak ki. Ez lehet például oklevél, diplomák, születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonat, igazolások, vállalati okiratok, vagy bármilyen más hivatalos dokumentum, cégdokumentum.

 

Milyen előnyei vannak az Apostille hitelesítésnek és mikor lehet rá szükség?

Az Apostille hitelesítésnek számos előnye van. Először is, megkönnyíti a dokumentumok elfogadását a fogadó országban, mivel egységesen elfogadott és érvényesített eljárásról van szó. Másodszor, az Apostille hitelesített dokumentumok használata időt és költséget takarít meg, mivel nem kell további hitelesítő lépéseket tenni a dokumentumok elfogadása érdekében.

Az Apostille hitelesítésre általában akkor van szükség, ha egy hivatalos cégdokumentumot, például cégkivonatot külföldön akarunk használni, általában külföldi banki ügyintézés során. Az Apostille cégkivonat egy papír alapú, közhiteles cégkivonat, amit a Cégtaláló.hu postán keresztül jutott el a megrendelőhöz.

Ha nem cégdokumentumokat szeretnénk Apostille hitelesítéssel kérni, akkor számos más esetben is szükség lehet egyes okiratok ilyen felülhitelesítésére, például külföldi házasság, munkavállalalás vagy cégalapítás esetében.

Azt is jó tudni, hogy az Apostille cégkivonat a kiadástól számított 30 napig érvényes, így érdemes időzíteni a felhasználásával kapcsolatos határidőket és teendőket.

 

Apostille Egyezmény

Fontos megjegyezni, hogy az Apostille hitelesítés csak akkor érvényes, ha az adott ország csatlakozott az Apostille Egyezményhez. Azok az országok, amelyen nem csatlakoztak az Apostille Egyezményhez, megkövetelhetik az adott okirat vagy dokumentum Magyar Külügyminisztérium általi hitelesítést.