Mi az a közösségi adószám és mikor van rá szükség?

A vállalkozások számára elengedhetetlen az adószám, hiszen ez az azonosító, amelyet az adóhatóságok használnak a vállalkozások azonosítására és az adózással kapcsolatos tevékenységeik nyomon követésére.

A hagyományos adószámok mellett azonban egy másik fontos típussal is találkozhatunk, amelyre a nemzetközi tevékenységet folytató vállalkozásoknak van szükségük – ez a közösségi adószám.

 

Mi is pontosan a közösségi adószám?

A közösségi adószám, más néven EU adószám, egy azonosító, amelyet az Európai Unió (EU) tagállamok közötti kereskedelmi és gazdasági tevékenységek során használnak. Ez a szám lehetővé teszi, hogy a vállalkozások könnyen és egyszerűen kereskedjenek más tagállamokban anélkül, hogy mindenhol új adószámot kellene igényelniük.

Az Európai Bizottság által kiadott lista alapján az Európai Uniós tagállamok közösségi adószámának meghatározott formátuma van. 

Magyarországon a közösségi adószám a HU előtagból és az adószám első 8 számjegyéből áll. Használatával érvényesül a célországi adózásként ismert Európai Uniós irányelv, amely szerint a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során az adót a beszerző fizeti meg.

 

Mikor lehet szükség közösségi adószámra?

A közösségi adószámra akkor lehet szükség, ha például egy vállalkozás az EU tagállamain belüli kereskedelmet folytatnak, mint például áruk értékesítése vagy szolgáltatások nyújtása más tagállamokban.

Vagy akkor, ha szolgáltatásokat vesznek igénybe más EU tagállamokban, és ezen szolgáltatásokat dokumentálniuk kell.

 

Közösségi adószám igénylése és ellenőrzése

A közösségi adószámot egy vállalkozás az adóhatóságnál igényelheti. Általában az adott tagállam adóhatósága felelős az igénylés folyamatáért. Az igénylés során szükséges lehet bemutatni az üzleti tevékenység részleteit és a tervezett EU-s kereskedelmet.

Az adószám kereső vagy adószám lekérdezés segítségével könnyen ellenőrizhetjük egy-egy vállalkozás közösségi adószámát.

Ha egy vállalkozásnak „sima” adószáma van, akkor az azt jelenti, hogy Magyarország területén folytat gazdasági-vállalkozási tevékenységet.

 

A magyar adószám felépítése

A közösségi adószámban megjelenik a HU előtag után az adószám első nyolc számjegye. Nézzük meg, hogy ezek a számjegyek mit is jelentenek.

Az adószám felépítése egy logikus rendszer mentén került kialakításra. 11 karakterből, pontosabban 11 számjegyből áll. Az első 8 számjegy az adótörzsszám, amely 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll.

A 9. számjegy lehet 1, 2, 3, 4 vagy 5 – ami az adóalany ÁFA jellegét jelzi:

1. alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző (ÁFA körbe nem tartozó)

2. általános szabályok szerint adózó (Áfa körbe tartozó)

3. egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA körbe tartozó)

4. ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó

5. ÁFA körbe tartozó csoport közös adószámának jelzése.

Az adószám formátum utolsó két, azaz a 10. és a 11. számjegye az adózó illetékes területi adóhatóságának kódja, vagyis a vállalkozás székhelye szerinti megyekódnak is szokták hívni.