Ismerje meg az egyik legfontosabb cégdokumentumot, a cégkivonatot!

A cégkivonat a cégjegyzékben megtalálható cégdokumentum, ami egy adott céggel kapcsolatban aktuálisan fennálló adatokat tanúsító hiteles dokumentum.

Amellett, hogy a cégkivonat hiteles dokumentum, hatályos és napi frissítésű adatokat tartalmaz. Létezik közhiteles cégkivonat is, amely közokirat, illetve e-közhiteles cégkivonat, amely minősített elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátott dokumentum. Az e-közhiteles cégkivonat is közokirat.

 

Cégkivonat beszerzése könnyedén

Többféle cégkivonat megrendelése lehetséges. A CégTaláló.hu oldalán lehetséges sima cégkivonatot, e-hiteles, e-közhiteles cégkivonatot, valamint papír alapú közhiteles cégkivonat is megrendelni.

A CégTaláló szolgáltatásán keresztül 0-24 órában közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatbázisából hiteles, hatályos és aktuális napi frissítésű adatokat tartalmazó cégkivonat tölthető le.

Ezt azért jó tudni, mert egyébként az ingyenes cégkivonat (tárolt cégkivonat) az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának közleménye szerint nem tekinthető hiteles adatnak, így az ingyenes céginformációk tájékoztató jellegűek, és hiteles okiratként nem használhatóak fel.

 

E-hiteles cégkivonat

Az E-hiteles cégkivonatot legtöbb esetben banki ügyintézéshez szokták kérni. Az E-hiteles cégkivonat egy online cégkivonat, melyen az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának elektronikus aláírása, valamint időbélyege szerepel. 

Kiterjesztése: .es3. Az így aláírt cégkivonaton az aláírás fokozott biztonságú, tehát a dokumentum bizonyító erejű, de nem minősül közokiratnak.


Céginformációs Szolgálat

Az ingyenes céginformációról szóló 47/2007. (X. 20.) IRM rendelet alapján a Céginformációs Szolgálat az oldalukon keresztül biztosítja a rendeletben meghatározott, egyes cégadatok megismerését, amelyek tájékoztató jellegűek. 

Az ingyenes céginformáció közhiteles okiratként nem használható fel, az csak tájékoztató jellegű, és nem minden adatot tartalmaz, ami egyébként a cégjegyzékben szerepel.

Azt is jó tudni, hogy az ingyenes szolgáltatásban elérhető adatok csak abban az esetben kerülnek frissítésre, amennyiben a cégjegyzékben bejegyzett adatokban a korábbi állapothoz képest változás állt be.

Ha a cég cégbíróságon nyilvántartott adataiban semmiféle változás nem történt, akkor a lekérdezés eredményeként kapott tárolt cégkivonat hatályosságának dátuma 1 hétnél korábbi lesz.


A cégkivonat felépítése

A cégkivonat többféle adatot tartalmaz. Vannak a cégformától független adatok: általános adatok, mint a cégjegyzékszám, cégforma és a bejegyzés dátuma. A cég elnevezése, rövidített elnevezése, székhelye és ha ez megváltozott, akkor a változás időpontja is. A létesítő okirat kelte, a cég tevékenységei, jegyzett tőkéje.

Ezenkívül a vezető tisztségviselők és a képviseletre jogosultak adatai, valamint a cég statisztikai számjele, adószáma, pénzforgalmi jelzőszáma, elektronikus elérhetősége, cégjegyzékszámai, hivatalos elektronikus elérhetősége.

A cégkivonat tartalmazza még továbbá a cégformától függő adatokat is.

 

A cégmásolat

Mi az a cégmásolat és miben különbözik a cégkivonattól? Abban különbözik, hogy a cégmásolat a fennálló adatok mellett tartalmazza azokat az adatokat és információkat is, amiket a cégjegyzékből már töröltek. Ezek szintén lehetnek informatívak, ha a cég előéletével kapcsolatban is kíváncsiak vagyunk valamire.