Így építsünk üzleti kapcsolatokat a Cégtaláló.hu hasznos eszközeivel

Egy vállalkozás számára kiemelkedően fontos, hogy olyan partnerekkel létesítsen üzleti kapcsolatokat, amelyek megbízhatóak, stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek. 

Ez hatványozottan igaz abban az esetben, ha nem egy ismert és elismert leendő partnerről van szó. Mit tehetünk ezesetben cégvezetőként? Utánanézünk minden olyan adatnak és információnak, ami elérhető a cégről, ami nem azt jelenti, hogy beírjuk a cég nevét az interneten a gyakran ismételt kérdések közé.

Ellenben egy olyan megbízható és hiteles céginformációkat szolgáltató oldal, mint a Cégtaláló.hu tökéletesen alkalmas arra, hogy különböző paraméterek alapján rákeressünk cégekre, és megnézhessünk az ingyenes elérhető céginformációkat, illetve megrendeljünk további hiteles vagy közhiteles cégdokumentumokat is, vagy díjfizetés ellenében letölthessük például a mérlegadatokat.

 

A cégkereső használata

A Cégtaláló.hu oldalon többféle módon is rákereshetünk egy cégre. A cégkereső név alapján, adószám illetve cégjegyzékszám alapján is tud keresni az adatbázisban. HA cégnév alapján keresünk, előfordulhat, hogy a találati listában több hasonló cégnév is szerepelhet, de a további adatok alapján egyértelműen kiválaszthatjuk a keresett céget, és megismerhetjük az ingyenes elérhető cégadatokat, cégdokumentumokat.

 

Az ingyenes elérhető adatok

Az ingyenes céginformációról szóló 47/2007. (X. 20.) IRM rendelet alapján a Céginformációs Szolgálat az oldalukon keresztül biztosítja a rendeletben meghatározott, egyes cégadatok megismerését. Az ingyenes céginformáció közhiteles okiratként nem használható fel, az csak tájékoztató jellegű, és nem minden adatot tartalmaz, ami egyébként a cégjegyzékben szerepel. Ebből az adatbázisból szolgáltatja a cégadatokat a Cégtaláló.hu is.

Jó tudni, hogy az ingyenes szolgáltatásban elérhető adatok csak abban az esetben kerülnek frissítésre, amennyiben a cégjegyzékben bejegyzett adatokban a korábbi állapothoz képest változás állt be. 

Ha a cég cégbíróságon nyilvántartott adataiban semmiféle változás nem történt, akkor a lekérdezés eredményeként kapott tárolt cégkivonat hatályosságának dátuma 1 hétnél korábbi lesz. 

 

Az adószám akkor jó, ha van

Az üzletkötés szempontjából fontos, hogy olyan partnerrel szerződjünk, akinek van adószáma. Ugyanis előfordulhat olyan is, hogy valakinek nincs, mert a NAV törölte valamiért.

„Ha törlik az adószámot, akkor az adózó jogszerűen nem tud számlát kibocsátani, és azt üzleti partnerei sem fogadhatják be, ugyanis a NAV fiktív fogja minősíteni az üzleti partnerrel létrejött gazdasági eseményt.

Komoly következményekkel járhat az adószám végleges törlése, mert ebben az esetben a cégbíróság megszünteti a céget, elveszhetnek a szerződéses partnerei és a törölt adószámú adózó nevében kialkudott kedvezményei, továbbá új céget sem tud alapítani, mert a NAV megtagadja az adószám kiadását, ha a cég vezető tisztségviselőjének, tagjának vagy részvényesének adószámát 5 éven belül törölték vagy jelentős adótartozással rendelkezik.” – írja dr. Gaál András ügyvéd, NAV-szakértő.

Azt tanácsoljuk, hogy minden esetben nézzünk utána alaposan partnereinknek, hogy még szerződés előtt biztosak lehessünk abban, hogy minden rendben van a cégadatokkal és a működéssel.

forrás: https://www.navszakerto.hu/torolt-adoszam-helyreallitasa/