Az adószám ellenőrzésének fontossága

Ha egy vagy több vállalkozással dolgozunk együtt, kiemelten fontos, hogy leellenőrizzük, hogy rendelkezik-e a partner adószámmal.

Ugyanis, ha egy vállalkozásnak (legyen akár egyéni vállalkozó) törtölték az adószámát, akkor az negatív információ ránézve. Ugyanis törölt adószámú vállalkozás törvénytelenül működik. 

Ezért fontos minden alkalommal ellenőrizni partnerünket az adószám keresővel a NAV adószámmal kapcsolatban. Fontos, hogy az adószámot ne tévesszük össze az adóazonosítójellel, sem a közösségi adószámmal.

 

Az adószám szerinti keresés

A CégTaláló oldalán az adószám szerinti keresés a cégbíróságon bejegyzett összes élő és törölt magyar céget tartalmazó e-cégjegyzék adatbázisban történik.

A keresés az adószám első 8 számjegye alapján megy végbe, de jó tudni, hogy az adószám maga 11 számjegyből, pontosabban 8+1+2 számjegyből áll, melyeket rendszerint kötőjellel választanak el. Mert az adószám a vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyek, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok részére a Magyarországon a NAV által kiadott tizenegy karakterből álló adóhatósági egyedi azonosító.

Miután az adószám szerinti keresés eredményét látjuk, megismerhetjük belőle az adószám státuszát. Ha ez „érvényes”, akkor minden rendben a partnerrel adószám szempontjából.

 

A törölt adószám

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art. 246. §-a) rendelkezik az adószám törléséről, amely tételesen felsorolja, hogy mely esetekben kerül sor az adózó adószámának a törlésére.

 

Melyek lehetnek ezek az esetek?

Ha az adózó székhelyén történt ellenőrzés során megállapítható, hogy az adózó a székhelyén nem található. 

Ha az adózó részére küldött postai irat 2 egymást követő alkalommal „címzett ismeretlen” megjegyzéssel visszaérkezett, ill. a küldemény levélszekrény hiánya miatt nem kézbesíthető.

Ha a bejelentett székhely nem valós cím. Ha az adózó a szervezeti képviselőt a NAV felé nem jelentette be felszólítás ellenére sem, illetve amennyiben a bejelentett szervezeti képviselő nem valós személy.

Ha az adózó áfa bevallási kötelezettségét vagy havi járulék bevallási kötelezettségét az adóhivatal felszólítása ellenére 365 napon belül nem teljesíti.