Adószám lekérdezés: gyakori kérdések és válaszok

Melyek azok a kérdések, amelyek leggyakrabban felmerülnek az adószám lekérdezéssel kapcsolatban? Ebben a cikkben összegyűjtjük és megválaszoljuk őket.

Mielőtt rátérünk a kérdésekre, érdemes elsőként tisztázni, hogy mi is pontosan az adószám, és hogyan épül fel.

 

Hogyan épül fel az adószám?

Az adószám az, amivel egyértelműen lehet egy vállalkozást azonosítani, ezért a CégTaláló oldalán az adószám lekérdezés funkcióval rákereshetünk egy vállalkozásra, és utána a hozzá kapcsolódó ingyenes és fizetős cégdokumentumokat is megrendelhetjük. Fontos, hogy az egyéni vállalkozóknak is van adószáma, de rájuk az egyéni vállalkozók nyilvántartásában lehet rákeresni.


Az adószám felépítése egy logikus rendszer mentén került kialakításra. 11 karakterből, pontosabban 11 számjegyből áll.


Az első 8 számjegy az adótörzsszám, amely 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll. A 9. számjegy lehet 1, 2, 3, 4 vagy 5 – ami az adóalany ÁFA jellegét jelzi:

  1. alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző (ÁFA körbe nem tartozó)
  2. általános szabályok szerint adózó (Áfa körbe tartozó)
  3. egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA körbe tartozó)
  4. ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó
  5. ÁFA körbe tartozó csoport közös adószámának jelzése.

Az adószám formátum utolsó két, azaz a 10. és a 11. számjegye az adózó illetékes területi adóhatóságának kódja, vagyis a vállalkozás székhelye szerinti megyekódnak is szokták hívni.

 

Milyen információkat ismerhetünk meg az adószám lekérdezéssel?

Az adószám szerinti keresés eredménye megmutatja a keresett cég nevét székhelyét, cégjegyzékszámát, az alapítás dátumát, TEÁOR számát és az esemény cégközlöny számát az adószám mellett.

 

Lehet, hogy egy cégnek nincs adószáma?

Igen, lehet. Ha egy cég nem rendelkezik adószámmal, akkor az egy nagyon fontos információ, mert több komoly probléma is származhat abból, ha egy olyan partnernek végzünk szolgáltatást, akinek törölték az adószámát.

 

Mi az a közösségi adószám?

Magyarországon a közösségi adószám a HU előtagból és az adószám első 8 számjegyéből áll. Használatával érvényesül a célországi adózásként ismert Európai Uniós irányelv, amely szerint a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során az adót a beszerző fizeti meg.

A közösségi adószám, vagyis az EU-s adószám tehát azt jelzi, hogy a magyar adószámmal rendelkező vállalkozás egy Európai Unió másik tagállamában letelepedett vállalkozással is kapcsolatba szeretne lépni.