Miért fontos az adószám ellenőrzése?

A Magyarországon vállalkozási tevékenységet végző magánszemélyek, illetve jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok részére a NAV által kiadott, 11 karakterből álló adóhatósági egyedi azonosító az adószám.

Tekintsük át röviden az adószámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az adószám az, amivel egyértelműen lehet egy vállalkozást azonosítani. Ezért az adószám ellenőrzés pontos információt ad az adószámmal rendelkező partnerről.

Így épül fel az adószám

Az adószám felépítése egy logikus rendszer mentén került kialakításra. 11 karakterből, pontosabban 11 számjegyből áll.

Az első 8 számjegy az adótörzsszám, amely 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll. A 9. számjegy lehet 1, 2, 3, 4 vagy 5 – ami az adóalany ÁFA jellegét jelzi:
1: alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző (ÁFA körbe nem tartozó)
2: általános szabályok szerint adózó (Áfa körbe tartozó)
3: egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA körbe tartozó)
4: ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó
5: ÁFA körbe tartozó csoport közös adószámának jelzése.

Az adószám formátum utolsó két, azaz a 10. és a 11. számjegye az adózó illetékes területi adóhatóságának kódja, vagyis a vállalkozás székhelye szerinti megyekódnak is szokták hívni.

Az adószám ellenőrzés fontossága

Oldalunkon természetesen cégnév, cégjegyzékszám és adószám szerint is lehet keresni egyszerűen és gyorsan. Az adószám szerinti keresés a cégbíróságon bejegyzett összes élő és törölt magyar céget tartalmazó e-cégjegyzék adatbázisban.

Ha egy cég nem rendelkezik adószámmal, akkor az egy nagyon fontos információ, mert több komoly probléma is származhat abból, ha egy olyan partnernek végzünk szolgáltatást, akinek törölték az adószámát.

Az adószám szerinti keresés eredménye megmutatja a keresett cég nevét székhelyét, cégjegyzékszámát, az alapítás dátumát, TEÁOR számát és az esemény cégközlöny számát az adószám mellett.

Ha cégdokumentumokra (társasági szerződés, mérleg, névjegy, aláírási címpéldány), illetve cégkivonattal kapcsolatos dokumentumokra (cégkivonat, e-hiteles cégkivonat, e-közhiteles cégkivonat, cégmásolat) is szükségünk van, akkor azt néhány kattintással meg is rendelhetjük a www.cegtalalo.hu oldalról.

Néhány gondolat az EU-s adószámról

Az Európai Bizottság által kiadott lista alapján az Európai Uniós tagállamok közösségi adószámának meghatározott formátuma van. Ezt szoktuk EU-s adószámként is említeni. 

Magyarországon a közösségi adószám a HU előtagból és az adószám első 8 számjegyéből áll. Használatával érvényesül a célországi adózásként ismert Európai Uniós irányelv, amely szerint a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során az adót a beszerző fizeti meg.

Mi a különbség az adószám és a közösségi adószám között?

Ha adószámunk van, az azt jelenti, hogy Magyarország területén gazdasági-vállalkozási tevékenységet folytatunk. 

A közösségi adószám, vagyis az EU-s adószám pedig azt jelzi, hogy a magyar adószámmal rendelkező vállalkozás egy Európai Unió másik tagállamában letelepedett vállalkozással is kapcsolatba szeretne lépni.