Közhiteles cégkivonat - Az üzleti információk megbízható forrása

Az üzleti világban a vállalkozásoknak számos dokumentumot kell kezelniük, amelyek fontos információkat tartalmaznak. Az egyik ilyen fontos dokumentum a közhiteles cégkivonat, amely megbízható és hivatalos információforrás a vállalkozásokkal kapcsolatban. 

Mi is pontosan a közhiteles cégkivonat, mik a tartalmi elemei, és mikor lehet rá szükség?

A közhiteles cégkivonat egy közokirat, egy hivatalos dokumentum, amely a cégbíróság által vezetett cégjegyzékben szereplő, az adott cégre vonatkozó hatályos, aktuálisan fennálló adatokat tartalmazza és tanúsítja.

A közhiteles cégkivonat megbízható és hiteles forrása a céginformációknak. Leggyakrabban hivatali ügyintézés során van rá szükség, illetve bankok, pénzintézetek szoktak kérni 30 napnál nem régebbi közhiteles cégkivonatot.

 

A közhiteles cégkivonat tartalmi elemei

A közhiteles cégkivonaton mindig szerepet a kiállítás dátuma. Ezt a dokumentumot díjfizetés ellenében kérhetjük a cégbíróságtól, vagy közjegyzőtől, vagy az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szerződéses partnereitől, például a Cégtaláló.hu oldalon is megrendelhetjük.

A közhiteles cégkivonat tartalmazza az adott időpontban fennálló hatályos bejegyzéseket, de törölt adatokat nem tartalmaz, csak az aktuális hatályban levő hatályos adatokat. A cégkivonatok felépítése cégenként eltérhet egymástól, de ezek lehetnek:

  1. Cégadatok: A cég neve, cégforma, székhelye és telephelyei, fiókhelyei.
  2. Cégjegyzékszám: Egyedi azonosító szám, amelyet a cégbíróság rendel a vállalkozáshoz.
  3. Alapítás és bejegyzés dátuma: Az időpont, amikor a cég hivatalosan bejegyzésre került.
  4. Jogállás: A vállalkozás jogállását jelzi, például, hogy aktív vagy felszámolás alatt áll.
  5. Tevékenység: A cég által végzett tevékenységek és főtevékenység rövid leírása vagy ágazati besorolása.
  6. Tulajdonosok és vezető tisztségviselők: A cég tulajdonosainak és a vezető tisztségviselők neve és pozíciója.

 

Mikor lehet szükség közhiteles cégkivonatra?

A közhiteles cégkivonatra akkor lehet szükség, amikor egy vállalkozásról hiteles és megbízható információkat szeretnénk megtudni. A közhiteles cégkivonat fontos dokumentum lehet a pénzügyi intézmények és bankok számára, akik az üzleti kapcsolatokhoz és pénzügyi tranzakciókhoz szükségük van az adott vállalkozás adataira.

Pályázatok leadása esetén is szükség lehet rá, emellett az üzleti partnerek, beszállítók és ügyfelek is gyakran kérik a cégkivonatot annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a vállalkozás megbízhatóságáról és jogi helyzetéről. Viszont nem minden esetben van szükség közhiteles cégkivonatra. 
Van, amikor elég a sima, ingyenes is elérhető cégkivonat, van, amikor elég a hiteles, és van, amikor kell a közhiteles. Illetve figyeljünk arra is, hogy papír alapú vagy e-cégkivonatra van-e szükség.